Zveme vás na performativní piknik, který se při příležitosti probouzení krajiny uskuteční den před rovnodenností v zahradě hájovny Cabin Studio Pěčice. Místem pro setkání před odjezdem autobusu bude Studio Alta, kde se na kulinářský zážitek navnadíme horkým nápojem. V Pěčicích nás bude netrpělivě očekávat performativní duo hostitelek, které nás provedou okolím hájovny a nasytí všechny naše smysly.
Sraz: 12:30
Meeting point: před budovou Studia ALTA
Odjezd: 13:00 (na minutu přesně)
Návrat do Prahy se očekává mezi 19:00-20:00.
Holínky, gumáky, galoše a teplé spodní prádlo s sebou a na sebe!
Kdyby se můj jazyk mohl rozprostřít do krajiny je kolaborativní performance, spojující praktiky site-specific zaměřené na ekologii jídla. Vícesmyslový kulinářský zážitek je odrazem obklopující krajiny v poživatelném provedení. V šesti kapitolách umožní dva umělci publiku zachytit taktilitu krajiny pomocí shromážděných lokálních a sezónních surovin. Aktivace smyslů pomocí sluchových a chuťových vjemů a osobní představa jazyka vinoucího se krajinou provází zážitek večeře obohacené o experimentální dialog.
Photo: Rita Couto
Heidi Hornáčková je umělkyně, performerka, kuchařka, pekařka a kurátorka pracující v České republice a v zahraničí. Ve svých projektech využívá jídlo jako zprostředkovatele sdíleného momentu. Pracuje v oblasti současného vizuálního umění a experimentálního divadla. Proces sdílení jídla vnímá jako unikátní vzájemný zážitek v časoprostoru, umocňující kolektivní paměť i potenciál zkoumat naše vnímání. Za užití jídla jako hravého a komunitního jmenovatele vytváří Heidi prostor pro novodobá i tradiční, mezilidská i mezidruhová setkání.
Asli Hatipoğlu se soustředí na mezioborové společenské projekty: participativní večeře a instalace kurátorované na pozadí dějin kulinářství a zemědělské politiky. Poukazuje na proměnu našeho vztahu k jídlu. Od mikroskopických bakterií a kvasnic k ochočeným bourcům morušovým, práce Hatipoğlu kriticky reflektuje náš vztah k životnímu prostředí a nám samotným. V performativních akcích zkoumá řetězce výrobců a dodavatelů, aby poukázala na způsoby, kterými lidstvo ovlivňuje jiné organismy. Se zkušenostmi samoučené šéfkuchařky, Asli prohloubila své znalosti fermentace během rezidence na Food Lab Jan van Eyck Academie 2020-2021; v rámci své praxe se zúčastnila akcí jako Food Art Film Festival JVE (NL), Taking Root–Food Art Film Festival CCA Glasgow (UK), Foodculture Days Vevey (CH), Oerol Festival Terschelling (NL), Japanese Knotweed Festival at Mediamatic (NL) a Zamus Theaterhaus Cologne (DE). Její instalace nebo představení uvedlo Zuiderzee Museum Enkhuizen, Radius CCA Delft, Fanfare Amsterdam, Perdu Amsterdam, Het Nieuwe Instituut Rotterdam, Jan Van Eyck Academie Maastricht, Kunsthaus NRW Kornelimünster Germany, Hectolitre Art space Brussels či A.pass Brussels.
Podpora:
Za milé podpory Studia Hrdinů.
Projekt SDÍLENÍ ODVÁŽNÉ PRAXE je realizován za finanční spoluúčasti EU prostřednictvím Národního plánu obnovy a Ministerstva kultury ČR.